Csiszológépek
Webáruház

A csiszológépek fajtái: melyiket érdemes választani?

Csiszológépek
Csiszológépek

Aki nincs otthon a szerszámgépek világában, annak körültekintőnek kell lennie egy adott modell kiválasztása során. Viszont megéri megismerkedni a különféle típusú gépekkel, hiszen így jelentősen megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, hogyha az adott feladatnak megfelelő géppel dolgozhatunk. A csiszológépek fajtáit leginkább mozgatási módjuk alapján lehet megkülönböztetni egymástól. Illetve a csiszolórész formája is függ az adott típustól.

Mert nem mindegy, hogy nagy felületen szeretnénk használni vagy szűk helyre is be kell férni a sarkos kialakítás miatt. A kézi csiszolás rendkívül idő- és energiaigényes, ezért sokkal jobban járunk, ha a gépesített megoldást választjuk. A segítségével eltávolíthatjuk a régi bevonatokat, festéket, lakkot és a felületi egyenetlenségeket. Ez egyrészt esztétikai okból fontos, de technológiai követelmény is egyben, hiszen csak ezt követően válik kivitelezhetővé az adott bevonat alkalmazása a lecsiszolt felületen.

Legalábbis, ha a szakszerűségre törekszünk. A csiszológépek egytől-egyig csiszolóvásznat, illetve csiszolópapírt használnak. Ezeknek a mozgatása viszont eltérő. Alapvetőleg 3 csoportra oszthatóak a csiszológépek típusai, amibe 5 fajta gép tartozik. A rezgőcsiszolók szögletes, téglalap alakú talppal rendelkeznek, nagy felületekhez, élek és sarkok csiszolásához kiváló. A deltacsiszolók csiszoló része kisebb. Az elnevezését is erről a háromszög alakú talpról kapta. Sarkokhoz, élekhez, tagolt részekhez és nehezen elérhető helyekhez kitűnő választás. Szintén a rezgőcsiszolók kategóriájába tartozik.

Nem úgy az excentercsiszoló, ami forgó-rezgő mozgást végez a köralakú csiszolótalpnak köszönhetően. Nagy felületekhez és gyors anyageltávolítás esetén előnyös eszköz. A talp formája miatt görbe felületeken is alkalmazható. A szalagcsiszolónak nincs talpa, mivel szalaggal dolgozik. Nagy felület esetén, anyageltávolítás szempontjából nincs ennél kiemelkedőbb gép. A multi-csiszoló sarkokhoz és nagy felületekhez egyaránt megfelelő szerkezet a vasaló alakú talpnak hála. Ezek alapján már ki lehet választani az ideális változatot az adott munkafolyamathoz.

Back To Top