betyárok
Szolgáltatás

A nép szemében hősök voltak a betyárok

betyárok
Betyárok

A XVIII. század elején új szakma jelent meg a magyar pusztán. Az úgynevezett betyárok nagy hatással voltak a korszak népművészetére és később egészen napjainkig inspirálták a népdalokat, népballadákat. Nincs még egy magyar betyár, akiről annyi legenda, ballada, népmese és népdal szólna, mint a hírhedt Rózsa Sándorról. A Dél-Alföld rettegett törvényen kívüli vezérét a hatóságok nagyon veszélyes embernek tartották, aki megérdemelte volna az akasztófát, de a nép szemében ő volt az igazságosztó, egyfajta magyar Robin Hood.

Hírnevének köszönhetően, más alföldi betyárok is csatlakoztak Rózsa Sándor bandájához. Ő és csapata számtalan uradalmat és rengeteg tanyát rabolt ki, lovakat és csordákat hajtott el, postakocsikat fosztogatott, ha pedig valaki megpróbálta megállítani őket, nem haboztak fegyvert használni. A magyar betyároknak Ausztriában is hírük volt. Az 1868-as kiegyezés után, Ferenc József császár kegyelmet adott Rózsa Sándornak, de ő a szabadulása után hamarosan ott folytatta, ahol abbahagyta.

Mit igyunk meleg időben lefekvés előtt?

Ha a hőmérséklet éjszaka nem csökken 20 C fok alá, nehéz fenntartani a jó minőségű alvást. Fontos, hogy a szervezet ne csak hidratált legyen, hanem bemelegedett is. Tehát mondjunk le a hideg italokról, olvashatjuk a colore.hu felületén. Mindannyiunknak nap mint nap meg kell küzdenünk az uralkodó magas hőmérséklettel, ami nemcsak nappal, hanem éjszaka is hatással van ránk. Mit tegyünk, ha a hűvös lepedő és a szatén pizsama már nem segít? A colore.hu weboldalon megtaláljuk rá a választ.

A legmelegebb napokon azt kell inni, ami meleg. A jéggel készült italok lehűtik a szervezetünket, ami a testünket melegedésre kényszeríti. Ezért a megoldás a helyzetre többek között az, hogy lefekvés előtt igyunk meg egy csésze meleg teát, ami munkára serkenti a verejtékmirigyeket és ennek következtében gyorsan lehűlünk. De mi a helyzet a gyümölcslevekkel? Ha a gyümölcslevek hívei vagyunk, ne feledjük, hogy azok csak akkor teljesítik hidratáló hatásukat, ha fele-fele arányban vízzel hígítjuk, adja hírül olvasóinak a colore.hu.

Back To Top