Szolgáltatás

A pajzsmirigy túlműködés lappangó betegség

Pajzsmirigy túlműködés
Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmirigy a szervezet egyik legfontosabb szervének minősül, ami hozzájárul a növekedéshez, fejlődéshez, az idegrendszer gondmentes működéséhez és nem utolsó sorban, a metabolizmus serkentéséhez is. Sokszor, bizonyos okok miatt előfordul a kellemetlen pajzsmirigy túlműködés, amit neveznek még hipertireózisnak is. Ennek oka visszavezethető a tényre, hogy a szervezetben túl magas a thyroxin és/vagy a trijodthyronin értéke.

Ennek a betegségnek az egyik legjobban elterjedt, legtöbbször diagnosztizált fajtája a Graves-Basedow kór, a göbös golyva. Sajnos sokszor ez a betegség lappangva kezdődik. Szerencsére rengeteg, hamar észlelhető tünetet produkál a pajzsmirigy túlműködés, mint például a szerv megnagyobbodása, a lábszáron található, sokszor fájó vizes duzzanat,

a szapora szívverés, a megmagyarázhatatlan stresszes, ideges állapot, a hasmenés, nyugtalanság és még az izomgyengeség is. Sőt, a nők esetében a menstruációs zavarok is előfordulhatnak, illetve a fájó ciklus. Rengeteg esetben pedig, a beteg személy arra is figyelmes lesz, hogy a jó étvágy és helyes táplálkozás mellett fennáll a fogyás. Szerencsére a gyógyítás több módon is történhet, attól függően, hogy milyen fajtáról van szó. A leggyakoribb gyógymódnak a gyógyszeres kezelés nevezhető, amelyik rengeteg esetben orvosolja a pajzsmirigy túlműködés kórt. Sokszor csak a radioaktív jódterápia segíthet bizonyos személyeknek, vagy éppen a komolyabb műtét. Egy biztos, a pajzsmirigy túlműködés kezelése abszolút nem tűr halasztást.

Back To Top