Szolgáltatás

A szerves trágya fontosabb tulajdonságai

A szerves trágya kiváló talajjavító
A szerves trágya kiváló talajjavító

A kerti talaj legyen bármilyen jó és tápanyagban gazdag, idővel kimerül. Ha nem pótoljuk valamilyen módon a tápanyagokat, romlik a minősége és egy idő után már nem fog megteremni a vetemény a kertben. A tápanyagok pótlása megoldható mű-, valamint szerves trágya kiszórásával is. Bár a modern technológiának köszönhetően, a műtrágyák újabban egyre népszerűbbek, nem feledkezhetünk meg az érett istállótrágya jelentőségéről sem.

A szerves trágya ugyanis nemcsak a növények tápanyagellátásáért felel, hanem számos más pozitívuma is van. Tény, hogy a műtrágya könnyebben kijuttatható a földekre, de a túlzott használata igen nagy károkat okozhat. Szennyezi a közeli folyók, tavak, valamint a kutak vizét is használhatatlanná teszi.

Ezzel szemben, a nehezebben kijuttatható szerves trágya javítja a talaj szerkezetét, ezáltal könnyebben művelhetővé teszi azt. Ugyanakkor javítja a víz- és a hő-gazdálkodását is amellett, hogy ellátja a talajt a növények számára fontos tápanyagokkal. Az érett istállótrágyát a hagyományos paraszti kultúrákban évszázadok óta használják talajjavításra, tápanyagellátásra. Minden alapvető tápanyag megtalálható benne, ami a növények fejlődéséhez elengedhetetlen.

A szerves trágya rendelkezik még egy nagyon fontos tulajdonsággal. Megfelelő környezetet és tápanyagot biztosít a talajban élő mikroorganizmusok számára is, amelyek szintén fontosak a növények fejlődése szempontjából. Ugyanis ezek a mikroorganizmusok teszik a növények számára felvehetővé a különböző szerves anyagokat, amelyek jelen vannak a talajban.

Back To Top