Szolgáltatás

A tűzoltó készülékek karbantartásáról

2Minden tűzoltó készüléket kötelező ellenőriztetni és karbantartani, előírás szerinti időszakonként a tűzoltó készülék életkorától függően. Ezt csak az erre jogosítvánnyal rendelkező felülvizsgáló vagy karbantartó szervezet végezheti el. Olyan céget kell választanunk, aki vagy a helyszínen elvégzi, ha pedig elviszi, csere készüléket biztosít a karbantartás idejére.

Három féle karbantartási időszakot különböztetünk meg. A karbantartás jellege mindig a tűzoltó készülék életkorától függ. Megkülönböztetünk alap, közép és teljes körű karbantartást. Maga az ellenőrzés illetve karbantartás évente kötelező, aminek a jellege függ tehát a készülék életkorától.

A tűzoltó készülékeken típusuktól függően általában 10-15 évenként kell közép illetve teljes körűen karbantartást végeztetni. Előfordul, hogy a cégek megfeledkeznek a tűzoltó készülékek rendszeres karbantartásáról, megveszik, és ezzel azt gondolják, teljesítették a jogszabályi előírást.

Pedig csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy tűz esetén készülékünk megfelelően, maximális hatékonysággal fog működni, ha eleget teszünk karbantartási kötelezettségünknek. Ráadásul a karbantartási kötelezettség elmulasztása esetén még tetemes pénzbírságra is számíthatunk.

Back To Top