gouache festék
Vásárlás

Gouache festék, tempera, akvarell – melyik mi?

gouache festék
Gouache festék

Az utóbbi pár évben egyre inkább felkapottá vált az akvarell, amit csak vizes technikának ismerünk. Sokan most fedezik fel a gouache festék erejét is, ami nagyon hasonlít a temperához, mivel testes, élénk és matt színeket ad a laphoz. A gyártók körében néha előfordul, hogy ugyanazon a néven árulják a két terméket, pedig rengeteg különbség van közöttünk.

A tempera vizes és olaj oldatok keveréke, amit száradás után már nem lehet vízben feloldani. A gouache ereje, hogy nagyon jó a fedése, tehát több réteget is könnyedén eltüntet és ezt a hatást tovább lehet fokozni. Pár csepp fehér hozzáadásával nagyszerű matt felület érhető el vele, ami alatt nem látszanak meg az egymást érintő vonalak.

A technika elsajátításához kell egy kis gyakorlás, de ha egyszer rászánja magát az ember, akkor hamar kiismeri. Miközben az akvarell szabadon úszkál a vízben, addig a gouache festék könnyebben irányítható és még a színei is erősebbek. Innentől kezdve mindenki maga dönti el, hogy milyen elvárásai vannak a festékkel kapcsolatban.

Back To Top