energiahatékonysági kötelezettségi rendszer
Szolgáltatás

Hasznos célt szolgál az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer!

energiahatékonysági kötelezettségi rendszer
Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiával való takarékoskodás olyan kérdéskör, ami egyre komolyabb problémát vet fel a világban. A tudósok már jó ideje kongatják a vészharangot, miszerint hamarosan kifogynak a fosszilis energiahordozók. Erre lehetne azt mondani, hogy itt vannak az alternatív megoldások, de ezek még nem rendelkeznek elegendő hatásfokkal. Pontosan ezért van szükség az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer megfelelő működtetésére. Ennek keretében esély kínálkozik arra, hogy jelentős mértékű energia legyen megtakarítva, valamint pénzhez is hozzá lehet jutni a további fejlesztések érdekében.

Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer lényege, hogy főként azok a beruházások kerüljenek támogatásra, amelyek révén jelentősen lecsökkenthető az ország szén-dioxid kibocsájtása. A fő szereplők a villamos, földgáz és üzemanyag kereskedők, akiknek az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében olyan feladatuk van, hogy jelentős megtakarítást érjenek el az elkövetkezendő 10 évben a végfogyasztóknál. Ennek alapja a közös együttműködés, ez pedig különböző programok keretében valósulhat meg.

Mi pontosan az EKR audit?

Természetesen szükség van egy megfelelő ellenőrző rendszerre a bizonyítás érdekében és itt lép képbe az EKR audit. Ez voltaképpen egy tanúsítvány, ami megmutatja, hogy az újabb típusú beruházás megfelelő formában működik és valóban eléri azt a hatásfokot, amit megcélzott. Az auditotok által elvégzett mérések során kiderül, az energiahatékonyság mértéke, aminek függvényében EKR audit vagy más néven fehér tanúsítvány lesz kiállítva.

Ennek az előnye, hogy vagyoni értékű jogként érvényesíthetőek a kereskedőknek és beruházások biztosítására nyílik lehetőség ezeken keresztül. A százalékos arány szerint minél nagyobb az EKR audit, annál több támogatás vehető igénybe, de erről érdemes személyes konzultáció keretében, egy hozzáértő szakemberrel kommunikálni. Mindenesetre jó, hogy végre a vállalkozások egy olyan új útra lépnek, aminek keretében a jövő generációit is képes kiszolgálni az energetikai rendszer. Tekintsünk végre bizalommal a jövőbe!

Back To Top