Szolgáltatás

Kötés alapok és egyéb kiegészítők

Kötés alapok
Kötés alapok

Ha Ön is várandós és szeretné magát elfoglalni valamivel, akkor próbáljon meg olyan eszközöket választani, amelyekkel valami újat is létrehozhat. A kötés alapok néhány egyszerű könyv segítségével is megtanulhatóak, mivel már régóta léteznek oktatóanyagok, amelyek a kötést és a horgolást is segítenek elsajátítani.

A fonalparadicsom.hu weboldalon több olyan könyvet is megtalálhat, amelyek a kezdőknek és a haladóknak is a segítségére lehetnek, a kötés alapok elsajátításában. A mai értelemben vett kötés eredete igazából tisztázatlan, mivel nem tudják a szakértők sem, hogy ki volt az, aki feltalálta a fonálból készült kelmék előállítását. A fonalból hurkok készítéséhez kötőtűt alkalmaznak a hölgyek, aminek révén széles és hosszú sálakat, takarókat lehet megalkotni.

A kötéshez használt eszközök legősibb formái már a bronzkorban megjelentek és az ókori népeknél is népszerű termékeknek számítottak. A sprang vagy a naalebinding olyan kelmék voltak, amelyek szerkezete nagyon hasonlított a kötött ruhákéra. Az ókorból fennmaradt kelmedarabok egy része, kinézetében és szerkezetében is úgy néz ki, mint a manapság kötés által készült ruhaneműké.

A kötés alapok elsajátítása a régi időkben anyáról gyermekre szállt, ami akár több generációt is jelentett. Az egyiptomiak, Peru őslakói és más népek is teljesen elzárva éltek egymástól, mégis olyan eljárásokat alkalmaztak, amelyek a mai kötés előfutárainak számítanak. A kötés alapok megtanulása hosszú időt vehet igénybe azoknál, akik szeretnék jól ismerni a folyamatot.

Mindenki számára bizonyára ismert az egy sima, egy fordított minta, ami a legegyszerűbbnek számít. De léteznek olyan minták is, amelyek első nekifutásra nem biztos, hogy sikerülni fognak. Valószínűsíthető, hogy a mai kötési technika Arábiából származik, ahol elsősorban harisnyákat készítettek. Később már előkerültek a feltárások során a sapkák és erszények is. Az arabok a harisnyák és sapkák készítéséhez, úgynevezett kötőkeretet alkalmaztak. A keretek kör- vagy négyszögletes alakúak voltak és csontokból vagy fából készültek.

Manapság már nem használnak az asszonyok kötőkeretet. A goblen munkák készítésénél van keret, de azt nem kötéshez használják. A kötés alapok bonyolultsága a fonalak számától is függhet. Léteznek ugyanis olyan technikák, amelyek során több fonalat kell használni egyszerre. A kötés során az anyagba bele lehet rejteni faleveleket, virágokat és még rengeteg mindent. Azonban ehhez ismerni kell a megfelelő mintát. A kötés alapok tehát megtanulhatók gyakorlással és önszorgalommal.

Back To Top