napelem rendszerek
Szolgáltatás

Napelem rendszerek elektromos autók töltésére

napelem rendszerek
Napelem rendszerek

Ha megfigyeljük, hogy tavaly hazánkban mennyi új elektromos járművet adtak el, akkor jól látszik, mennyire gyorsan lendületet vesz az elektromos autókra való áttérés. Ezért egyre nagyobb igény van a speciális, napelem rendszerek által üzemeltetett töltőállomásokra. Egyesek szerint ez otthon is könnyen kivitelezhető, és az ilyen állomások használatához ráadásul nincs is szükség külön engedélyekre, jóváhagyásokra. Ugyanolyan kiemelkedő teljesítményűek, mint a napelem rendszerekkel működtetett professzionális töltőállomások, de azok otthoni körülmények között általában feleslegesek.

Az elektromos autó éjszakára itt hagyható és az elektromos hálózatról vagy a fotovoltaikus panelek által napközben feltöltött akkumulátorról tölthető fel. Ugyanakkor az otthoni töltőállomás ára nem pár fillér. De néhány egyszerű számítás elvégzése után arra a következtetésre jutunk, hogy a napelem rendszereken alapuló állomásra költött pénz másfél év múlva megtérül és ezután ingyen „üzemanyaghoz” juthatunk. Ez pedig mindenképpen megéri.

A városi mobilitás fontosságát hangsúlyozó EIT intézet tagjai is úgy vélik, hogy a jövő az elektromos autókban rejlik. Az Európai Innovációs Támogató Szervezetünk finanszírozta azt a koncepciót is, aminek során az Óbudai Egyetemen olyan autótöltő valósult meg, ami napelemekből állítja elő az áramot, majd ezt az energiát használja fel elektromos járművek feltöltésére. Az Európai Innovációs Támogató Szervezetünk a fenntartható mobilitással csatlakozik a napenergia termeléshez.

A projekt keretében közös célunk az elektromos autók napenergiával történő mozgatása volt. A Premium Napelem Kft., az Óbudai Egyetem és az EIT is meg van győződve arról, hogy az elektromos járművek piaca fellendülőben van. Tudjuk, hogy nem az számít hány e-autó van most, hanem hány lesz a jövőben. Európai Innovációs Támogató Szervezetünk meggyőződése, hogy előbb vagy utóbb eljön az a nap, amikor minden oktatási intézmény, vállalat, szálloda vagy áruház rendelkezik napelemes töltőállomással az elektromos járművek feltöltésére.

Back To Top