Szolgáltatás

Nemcsak emlékeinkben él a borospince

Borospince

Az érmelléki származásúak közül, az idősebb korosztály tagjai nagy valószínűséggel még emlékeznek gyerekkoruk nagyszülőknél töltött vakációira, amikor is a nagypapával gyakran kimentek a pincébe egy-egy kancsó borért. Sok esetben a borospince bizony messze volt, nem is igazán értettük, miért.

Nos, azt tudni kell, hogy az Ér völgyét szegélyező két terasz közül, leginkább a keleti volt alkalmas a domboldalba befúrt borospincék építésére, valamint a szőlőtermesztéshez is tökéletes volt ez a napfényes domboldal. A hagyományos érmelléki borospince téglahomlokzatú, aminek felbecsülhetetlen az értéke.

Minden településen látni ilyen építészeti remekműveket, de a Nagyváradról Szatmárnémeti felé utazó útja Székelyhídon vezet át, a csodálatos borospince sor mellett, illetve jobb oldalon Adony település közelében lehet látni a domboldalon egy szép pincesort. Ezeknek a pincéknek a homlokzata a 19. században fából készült, a 20. századtól pedig már téglából. Azonban találni felmenő falú, vályogból épített présházas borospincét is a vidéken.

Back To Top