szürkehályog
Szolgáltatás

Szürkehályog műtét kisokos – Mit kell tudnom a kezelésről?

Szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

A szürkehályog, más néven cataracta, kellemetlen tünetekkel és a látás jelentős romlásával jár, ráadásul ez nem korrigálható csak műtéti úton. Azonban egy sikeres operáció után elfelejthetjük a szemüveget és az annak viselésével járó kellemetlenségeket. A drnagymihaly.hu weboldalon remek tájékoztatót olvashat a szürkehályog kezelésről. Érdemes tájékozódni és ha szükséges, elvégeztetni a műtétet, mert ez a betegség a szemlencse elhomályosodásával jár, aminek következtében az érintett sem közelre, sem távolra nem lát élesen.

A beavatkozás során a szakorvos az elszürkült szemlencsét eltávolítja és a helyére egy speciális műlencsét ültet be. Bár mindannyian tartunk az operációktól, a szürkehályog műtéttől nem kell félni, hiszen ez a világon a leggyakoribb beavatkozás, amiből évente több mint 18 milliót végeznek el. Természetesen, minden műlencse műtétet részletes vizsgálat előz meg és ezt követően a szemész szakorvos segít meghatározni, hogy melyik lesz az optimális a betegnek.

Maga a beavatkozás gyors, mindössze 10 percet ha igénybe vesz, ezután a műtött személy, egy rövid pihenőt követően hazamehet. Teljesen fájdalommentes az operáció, az érzéstelenítés szemcseppekkel történik. Körülbelül 1 hónapra van szükség a végleges eredmény kialakulásához, de már a műtét napján is jobban lát a páciens, aztán pedig fokozatosan, mindennap javul a látása. Másnap kontrollvizsgálatra kell jelentkeznie, majd a szakorvos 2 hónap után ellenőrzi újra a látásélességet.

Ezután már csak évenként ajánlott szemészeti szakvizsgálatra járnia a páciensnek. Nemcsak a szürkehályogra jelent megoldást a beültetett műlencse, hanem ezzel korrigálható a nagyfokú látáscsökkenés, illetve nagyon sok embernek a lézeres látásjavítás alternatíváját jelenti. Egy jó szakember segít abban, hogy teljes értékű legyen a látásunk, például a trifokális és multifokális műlencse beültetése esetén távolra és közelre egyaránt élesen fogunk látni szemüveg nélkül. Ezért az eredményért pedig érdemes elviselnünk a műlencse műtét okozta kellemetlenséget.

Back To Top