Vásárlás

Az ouzo eredete és elterjedése

Ouzo

A boltok polcain mindig vannak olyan italok, amelyeknek a létezése már sok száz éve beékelődött a köztudatba, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy ezekről az alkoholokról csak nagyon keveset tudnak az emberek.

Az ouzo ánizzsal és egyéb fűszerekkel ízesített égetett szesz, amit jellemzően aperitifként szokás fogyasztani. Ez a szokás az ókori Görögországból ered, ugyanis a tehetősek már akkor is előszeretettel kínálták meg a vendégeiket kismennyiségű alkohollal az étkezések előtt.

A mostanáig feltárt leletek szerint, az ouzo első változatai elsősorban a Balkán-félsziget országaiban voltak elterjedtek és a Bizánci, illetve az Oszmán Birodalomban is kedvelt italoknak számítottak.

Az ipari mértékű előállítása a görög függetlenség létrejötte után kezdődött el, majd a későbbiek során az abszint pótszerének tartották. Manapság ezt a kiváló italt jellemzően vízzel keverve tálalják fel úgy, hogy a pohárban jégkockák is helyet kapnak. Mivel az ouzo tömény ízét nem mindenki preferálja, ezért a kólával felöntött változat is elterjedté vált.

Back To Top