kríziskezelés
Szolgáltatás

A kríziskezelés sikerének kulcsa a pozitív felfogás

kríziskezelés
Kríziskezelés

A pszichológiai törvények hozzájárulnak a páciensek jobb megértéséhez a jellem alakulásának kérdésében. A személyiségfejlesztés ágazata mélyebb szinten tanulmányozza az egyén fejlődését meghatározó törvényeket. Az egyéniség formálódása már a születés pillanatától kezdve zajlik. Ez nem egy véletlenszerű és kaotikus, hanem sok szempontból természetes folyamat, ami betart bizonyos szabályokat, amelyeket a fejlődés pszichológiai törvényeinek neveznek.

A személyiségfejlesztés egy aktív folyamat, amikor a gyermek asszimilálódik a társadalmi normákhoz és az azokban elfogadott viselkedési módokhoz. Ez nagy erőfeszítéseket igényel a részéről. Például egy gyermek nem akarja összeszedni a játékait, ezért el kell sajátítania ezt a képességet, hogy legyőzze a közvetlen impulzust, majd kövesse a megfelelő társadalmi normát. Ezért a jellem kialakulásának másik alapfeltétele a szülők, családtagok, rokonok, oktatók, tanárok és társak jelenléte. A társadalmi környezet hiánya lehetetlenné teszi a személyiségfejlesztést.

Előbb vagy utóbb minden ember életében olyan helyzetek merülnek fel, amikor valami ellenőrizetlenné válik, egyáltalán nem úgy megy, ahogyan szeretné, más szóval válság lép fel. Kríziskezelés akkor szükséges, ha személyes válságról beszélünk, vagyis olyan állapotról, amikor a szokásos viselkedési modell már nem felel meg a kitűzött céloknak, hanem kiszámíthatatlan és kedvezőtlen körülményekhez is vezet.

A válságok elkerülhetetlenek, az élet így működik, nincs menekülés előlük. Az ilyen pillanatokat rendszerint zavartság, depresszió vagy más hasonló állapot jellemzi, amelyeket főként a közeljövő történéseivel kapcsolatos félelem érzése okoz. Ebben a helyzetben nehéz feltételezni, vagy felismerni azt az elképzelést, hogy minden, ami történik, hasznos is lehet. De nézzük meg a helyzetet a másik oldalról! A kríziskezelés során a szakember megpróbálja felhívni a páciens figyelmét arra, hogy a negatív helyzet olyan pozitív eredményeket is szülhet, mint a motiváció és a vágyakozás egy új fejlődési szint elérésére.

Back To Top