mandulagyulladás
Szolgáltatás

Hogyan jelentkezhet a mandulagyulladás?

mandulagyulladás
Mandulagyulladás

Ez a kellemetlen betegség gyermekeknél és felnőtteknél is meglehetősen gyakori. Egy személyt évente többször is megtámadhat a krónikus mandulagyulladás. A mandulák a torok hátsó részén helyezkednek el mindkét oldalon. Szűrőként szolgálnak, csapdába ejtve a légutakba jutó és gyulladást okozó baktériumokat. A mandulák antitesteket termelnek a baktériumok ellen, de néha ezek is megfertőződhetnek.

Baktériumok vagy vírusok fertőzése esetén a mandulák megnagyobbodnak és begyulladnak. Így kezdődik a mandulagyulladás, ami lehet vírusos vagy bakteriális. A betegséget nemcsak baktérium vagy vírus okozhatja, hanem megfázás, illetve az alacsony immunitás is.

A mandulagyulladás egyik legszembetűnőbb jele a szájpadlás végén elhelyezkedő mandulák megnagyobbodása, amit egy tapasztalt orvos egy átlagos torokvizsgálat során is kiszűrhet. Heveny gyulladás esetén a mandulák élénk vörös színűek, míg krónikus formában sötétvörösek. Az előrehaladásától függően, a mandulákon fehér lepedék és hólyag is kialakulhat.

Back To Top